De curand, pe cand isi facea rondul intr-o noapte rece de iarna, Grigoris Gourdomichalis a prins un tanar care taia ilegal un copac aflat pe domeniul public, intr-o padure din muntii din apropierea Atenei. Chestionat de paznic, tanarul a izbucnit in lacrimi si a spus ca este somer si are nevoie de lemne pentru a-si incalzi casa unde locuieste impreuna cu sotia si patru copii mici, intrucat nu-si permit sa cumpere combustibil pentru incalzire, scrie The Wall Street Journal.

„A fost o decizie grea, dar pana la urma l-am lasat sa plece cu tot cu copac”, spune Gourdomichalis, seful Asociatiei Administratiilor din Atena pentru Protectia Mediului, care se ocupa de protejarea padurilor in jurul Egaleo, o suburbie situata la vest de capitala.

Zeci de mii de copaci au disparut din padurile si din parcurile din Grecia iarna aceasta, potrivit autoritatilor. Problema se agraveaza tot mai mult si are consecinte tragice, intrucat grecii, mult prea saraciti pentru a-si plati facturile la curent sau pentru a cumpara combustibil pentru incalzire, se bazeaza tot mai mult pe lemne de foc. In acest fel, dealurile Greciei sunt tot mai defrisate, iar fumul provenit de la focuri imbacseste aerul din Atena si alte orase, punand in pericol sanatatea publica.

Cazurile de taieri ilegale de copaci s-au inmultit galopant in 2012, spun organizatiile de protectie a padurilor. Ministerul Mediului de la Atena a intentat anul trecut peste 3.000 de procese pe aceasta tema si a confiscat mai mult de 13.000 de tone de copaci taiati ilegal. Poluare tot mai mare Un asemenea „masacru verde” nu a mai avut loc in Grecia de la brutala ocupatie nazista din anii ’40 si arata efectele grave ale celor cinci ani de recesiune si masuri de austeritate.

Ingrosarea smogului, care in unele zile e vizibil cu ochiul liber si poarta cu el mirosul distinct al lemnului ars, a determinat autoritatile locale din Atena sa treaca la cautarea de solutii, propunandu-se inclusiv reluarea subventiilor de stat pentru combustibil destinat incalzirii locuintelor.

In ziua de Craciun, intr-una dintre cele mai mari suburbii ale Atenei, din cauza smogului, gradul de poluare al aerului era atat de mare incat reprezenta dublului nivelul maxim acceptat in UE, spune ministrul grec al Mediului.

„Grecii de rand pun pe foc orice care arde, de la mobila veche, cu lac de lustruit pe ea, pana la carti vechi, care contin cerneala”, spune Stefanos Sapatakis, ofiter de mediu la Centrul Elen pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. El adauga ca smogul afecteaza cel mai mult grupurile vulnerabile, adica batranii, copiii si suferinzii de astm, si compara aerul din Atena cu atmosfera din Londra anilor ’50, cand, din cauza fumului, autoritatile britanice au interzis sobele de incalzit.

Solidaritate si tragedie In nordul Greciei, unde iarna vremea aduce mai mult cu cea din Europa continentala decat cu cea mediteraneana, autoritatile se chinuie sa gaseasca solutii de incalzire, pe fondul taierilor bugetare cerute de institutiile financiaren internationale. In decembrie, o asociatie a profesorilor greci a avertizat ca multe scoli, in special din nord, ar putea fi fortate sa suspende orele, pentru ca nu au bani pentru incalzirea claselor.

In Orestiada, oras situat la frontiera comuna a Greciei cu Turcia si Bulgaria, loturile locale de natatie merg de doua-trei ori pe saptamana in Turcia cu trenul, dupa ce primaria a trebuit sa aleaga intre incalzirea scolilor din oras si cea a bazinului de inot. In semn de solidaritate cu colegii lor greci, inotatorii de la clubul de profil din localitatea vecina Edime i-a invitat pe cei din Orestiada sa se antreneze la bazinul lor fara sa le ceara vreun ban. Unele consecinte sunt tragice. Tot in decembrie, in satul Mesoropi din nordul tarii, trei frati de 5, 7 si 15 ani au fost gasiti morti in casa dupa izbucnirea unui incendiu de la o soba cu lemne nesupravegheata. Incidentul a socat Grecia si a fost folosit de partidul de opozitie Syriza pentru a acuza efectele nefaste ale programului de austeritate, care a scumpit combustibilul pentru incalzire si a majorat tarifele la electricitate.

Austeritatea ii forteaza pe greci sa aleaga intre a arde in propriile case din cauza sobelor, a distruge padurile sau a trai intr-un nor de fum”, spune purtatorul de cuvant al Syriza, Panos Skourlitis.