Atacul pentru care si-a revendicat militia Houthi, care a paralizat jumatate din productia celei mai mari companii petroliere din Arabia Saudita si a produs o crestere semnificativa a pretului titeiului in intreaga lume, a scos la iveala o realitate pe care putini vor sa o accepte: razboiul din Yemen a devenit de mult un conflict international.

Miscarea rebela Houthi a luat nastere in anii 1990 cu scopul de a proteja traditiile religioase si culturale ale minoritatii siite zaydi care traiesc in nordul Yemenului si sa faca fata influentelor islamului ultra-conservator dominant de cealalta parte a granitei, in puternicul stat. Monarhia Arabia Saudita si principala tara sunnita .

Odata cu invazia de catre SUA a Irakului in 2003, houthii s-au radicalizat si au inceput sa se ciocneasca militar cu guvernul national de atunci al lui Ali Abdullah Saleh si, mai sporadic, cu aliatul sau regional Arabia Saudita.

Dar protestele antiguvernamentale din 2011, in cadrul Primaverii Arabe, le-au permis sa-si largeasca sprijinul popular si sa inceapa sa-si extinda controlul teritorial de la nord la centrul tarii.

In septembrie 2014, si dupa o alianta cu vechiul lor inamic, presedintele inlaturat Saleh, houthii au reusit sa cuprinda capitala, Sanaa, si l-au expulzat pe presedintele si noul aliat al sauditilor, Abdo Rabu Mansur al-Hadi, care a plecat in exil la Riad.

Acea victorie a cristalizat, in primul rand, sprijinul militar al principalei puteri siite din regiune, Iranul, o alianta care denuntase Arabia Saudita. In al doilea rand, a fost declansatorul pentru ca puternica monarhie vecina sa preia conducerea in razboiul impotriva huthitilor.

In martie 2015, Arabia Saudita a lansat o campanie de bombardament aerian impotriva Yemenului si ulterior a blocat complet tara, cu sprijinul unei coalitii de tari arabe si cu aprobarea partenerilor sai occidentali si a furnizorilor de arme, Statele Unite, Regatul Unit si Franta, in principal.

De atunci, conflictul s-a extins si luptele s-au extins in toata tara. In Yemen sunt comise crime de razboi si incalcari ale drepturilor omului: un raport publicat de Comisia Europeana in decembrie 2018 estimeaza numarul deceselor din conflict la 60.000, fata de cele 10.000 pe care ONU le-a pastrat in evidentele sale din 2016.

In urma cu cateva saptamani, un grup de anchetatori ONU a concluzionat ca Statele Unite, Regatul Unit, Franta si Iranul „ar putea fi complice la crime de razboi din Yemen, deoarece furnizeaza arme diversilor actori implicati in conflict”.

Anul trecut, dupa uciderea unui jurnalist saudit disident si in fata apelurilor ONU de a opri criza umanitara din Yemen, presiunea internationala a crescut pentru ca aceste puteri occidentale sa-si suspende vanzarile de arme catre Arabia Saudita.

La Washington, chiar si Congresul a adoptat o lege care le interzice, dar presedintele Donald Trump a respins-o.

Cu cat a crescut mai mult ofensiva saudita impotriva huthitilor, cu atat ajutorul militar iranian a devenit mai vizibil, ceea ce a garantat militiei sisteme de arme mult mai avansate.

Aceste noi capacitati militare le-au permis houthiilor sa-si extinda capacitatile de atac, iar loviturile ineficiente in zona de frontiera au fost urmate de bombardamente in apropierea capitalei Riad, impotriva aeroportului international Abha si impotriva singurei conducte de petrol care leaga Golful Persic de Marea Rosie.

Actuala Republica Yemen a aparut in 1990 dupa unificarea Republicii Arabe Yemen (la nord) si a Republicii Populare Democrate Yemen (la sud). 

Yemenul de Nord si-a obtinut independenta in 1918 odata cu impartirea Imperiului Otoman, in timp ce britanicii au detinut controlul in sudul tarii pana in 1967, cand s-a nascut Yemenul de Sud. Cele doua tari au fost unificate oficial ca Republica Yemen in 1990.

O miscare secesionista din sud a fost rapid risipita intr-un scurt razboi civil in 1994. In 2000, Yemenul si Arabia Saudita au convenit asupra delimitarii definitive a granitelor lor.

Alaturi de Arabia Saudita si Iran, cealalta tara din regiune care castiga putere in razboiul din Yemen este Emiratele Arabe Unite.

Aceasta monarhie mica, dar bogata, a intrat in conflict ca parte a coalitiei arabe conduse de Riad, dar in cele din urma si-a construit propriile interese si astazi este puterea externa dominanta in sudul tarii, cea mai dezvoltata zona istorica a Yemenului si cel mai bine conectata. catre lume prin porturile ei din Golful Aden.

In timp ce Arabia Saudita a sprijinit militiile locale apropiate Fratiei Musulmane, o miscare regionala, si a acordat prioritate nordului tarii, la granita cu teritoriul sau, Emiratele s-au concentrat in sud si au sustinut un grup secesionist rival de militii locale pro-saudite si guvernul lui Hadi in exil, Consiliul de Tranzitie de Sud.

Si daca aceasta harta a puterilor regionale si a aliatilor internationali nu a fost suficient de complexa, atacul de sambata trecuta asupra companiei petroliere saudite a starnit suspiciuni ca dronele Houthi au decolat din Irak.

Dupa invazia din 2003, majoritatea siita a preluat puterea sub tutela ocupatiei americane, care a produs in cele din urma o structura de putere neobisnuita in regiune: un guvern foarte apropiat de SUA si Iran.