Traumele sau PTSD pot aparea dupa ce o persoana se confrunta cu un eveniment coplesitor, care pune viata in pericol, cum ar fi violul, abuzul fizic si sexual, violenta sau dezastrul natural. Dar acestea sunt doar exemple de declansatoare extreme ale traumei. De fapt, majoritatea oamenilor trec prin viata purtand traume provocate de transmiterea comentariilor de la colegii din liceu, presiunea nesanatoasa din partea parintilor si a altor surse, unii actionand din intentii bune. Indiferent de natura traumei tale, angajarea in visele tale si ingrijirea inteligentei imaginilor lor poate ajuta la facilitarea vindecarii.

Simptomele PTSD

Trauma, potrivit lui Bessel Van der Kolk, expert in traume, „ne conduce la marginea intelegerii”. Reorganizeaza sinele, astfel incat indivizii sa se simta ca si cum trauma se produce inca. Are impact asupra relatiilor, a muncii si a bunastarii personale.

Disocierea este esenta traumei. Trauma este despartita de constiinta, astfel incat experientele nu sunt doar tulburatoare, ci de neinteles. Simptomele PTSD includ amorteala, hipervigilenta, flashback-uri, cosmaruri, probleme de somn, anxietate severa, depresie, iritabilitate, izbucniri de furie, amintiri intruzive ale traumei si evitarea oamenilor si a locurilor care evoca trauma.

Neurostiinta traumei

Van der Kolk din cartea The Body Keeps The Score descrie modul in care traumele induc schimbari fiziologice in creier, clarificand de ce persoanele traumatizate simt si actioneaza asa cum fac. Trauma activeaza regiunile din emisfera dreapta implicate in emotii si dezactiveaza regiunile din emisfera stanga implicate in functii cognitive executive precum planificarea, rationamentul si limbajul. Acest lucru duce la o defectiune a comunicarii neuronale. Individul traumatizat este atat hiper-excitat, cat si incapabil sa evalueze realist pericolul .

Metode de tratament conventionale

Progresele recente in neurostiinte ofera un cadru stiintific pentru tratamentul traumei. Aceste progrese sunt multimodale, avand ca scop restabilirea echilibrului dintre partile rationale si emotionale ale creierului, cu scopul de a permite indivizilor sa-si recapete stapanirea asupra corpului lor in timp ce integreaza trauma in viata lor. Pacientii pot beneficia de retrairea experientelor traumatice in terapie daca nu sunt coplesiti de experienta.

Terapiile somatice, cum ar fi psihoterapia senzoriomotorie dezvoltata de Pat Ogden si experienta somatica dezvoltata de Peter Levine, au acces la stari de simtire incorporate pentru a ajuta pacientii sa-si tolereze si sa-si modereze starile hiperarousale. In plus, yoga si meditatia sunt folosite pentru a ajuta pacientii sa se autoregleze. Atunci cand indivizii isi pot gestiona starile emotionale, tehnici precum mindfulness si Desensibilizarea miscarii ochilor si terapia de reprocesare (EMDR) vor fi utilizate pe langa psihoterapie pentru a ajuta la integrarea traumei in viata lor.

Folosirea viselor pentru a lucra prin traume

Tehnicile actuale pentru tratarea traumei nu folosesc munca de vis, chiar daca unul dintre simptomele PTSD sunt cosmarurile. Dream Tending, dezvoltat de Stephen Aizenstat, este aplicabil in mod unic la lucrul cu traume. Abordarea sa este in concordanta cu cercetarile actuale in domeniul neurologiei.

Vede imaginea visului ca pe o imagine intruchipata cu proprietati de vindecare. Visele exprima experienta corpului / mintii, in special experientele traumatice care sunt disociate. Tehnica de ingrijire a viselor este o abordare intuitiva sensibila la corp, nu numai atenta la starile emotionale activate in visator, ci si la mesajele incorporate in imagini. Tehnica animatiei acceseaza material neformulat si disociat, esenta traumei, si aduce indivizii in relatie cu aceste experiente disociate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here