Bautul berii a devenit sport mondial. Este practicat in toate colturile lumii, indiferent de cultura. In unele tari, berea a fost ridicata la rang de arta. Iar, pentru unii oameni, procesul de producere al acestei bauturi reprezinta un mod de viata. Si, pentru ca in luna februarie a acestui an a avut loc concursul anual al celor mai buni beri din lume, vi le prezint si eu acum. Beri provenite din toata lumea, cu ingrediente-surpriza, au fost premiate la competitia care desemneaza cea mai buna licoare de acest gen de pe mapamond.

10. Deschutes Brewery The Abyss

Originara din Oregon, Statele Unite, Deschutes Brewery’s The Abys este o bere bruna imperiala. Din pacate, fanii acestei beri nu se pot bucura de aceasta licoare decat trei luni pe an. Luna decembrie este cea mai asteptata de admiratori acestei beri, care o pot consuma doar pana in luna februarie. Aceasta bautura este opera unui proprietar de bar, care, ulterior, a devenit unul dintre cei mai buni producatori independenti de bere din State. Ceea ce face speciala aceasta licoare sunt ingredientele nemaiintalnite, ca melasa si… lemnul dulce.

9. Speedway Stout

Pe locul 9 se regaseste o bere cu, probabil, cea mai mare concentratie de alcool. Nu mai putin de 12% are Speedway Stout, o bere neagra, careia i se mai adauga si alte ingrediente, cum sunt cafeaua, ciocolata neagra si, optional, caramel. Este originara din San Diego, America si este produsa de compania AleSmith Brewing. Poate fi gasita la sticla de 750 ml si costa 13 dolari.

8. Passionfruit and Dragonfruit Berliner Weisse

Aceasta bere a starnit pasiuni printre consumatorii de bere buna datorita culorii neobisnuite, insa mai ales al gustului. Dupa cum ii spune si numele, aceasta bautura contine suc de fructe exotice. Provine din Tampa, Florida iar producator este Cigar City Brewing.

7. Pliny the Younger

Pe locul sapte se claseaza, surpinzator, o bere produsa… tot in Statele Unite! Pliny the Younger este cu atat mai speciala cu cat poate fi consumata doar o luna pe an, din cauza realizarii sale mai dificile. Februarie este luna norocoasa, iar, de obicei, cantitatea este epuizata in primele zile de la scoaterea la vanzare. Ceea ce o difera fata de restul este cantitatea suplimentara de hamei, lucru care ii da un gust mai puternic. Originara din Santa Rosa, California, aceasta bere este opera celor de la Russian River Brewing si poate fi savurata in schimbul a 8 dolari.

6. Bell’s Hopslam

Pastram continentul, schimbam statul! Din California, ajungem in Michigan unde gasim Bell’s Hopslam, o bere care contine sase tipuri de hamei si mult malt. Acestora li se mai adauga suc de grapefruit si… miere. Pentru a fi savurata, doritorul trebuie sa scoata din buzunar 17 dolari pentru un six-pack!

5. Trappistes 10

Cum era de asteptat, top 5 incepe cu o licoare din patria berii, Belgia. Trappistes 10 este considerata de profesionisti drept a doua cea mai buna bere din Belgia. Ce e cu adevarat impresionant este vechimea acestui brand. Din 1595 este produsa aceasta bere neagra, care combina ingredientele originale ale berii cu mai multe tipuri de fructe: prune, stafide si coacaze. Are o concentratie de alcool de 11,30% iar un bax de 12 sticle poate fi achizitionat in schimbul sumei de 49 de dolari.

4. Kentucky Breakfast Stout

Dupa ne cum spune si numele, poate fi consumata si la micul dejun, datorita concentratiei de cafea si ciocolata. Pentru a prinde gust, berea este tinuta una de zile in butoaie de stejar. Este originara din Michigan si este produsa de Founders Brewing.

3. Bourbon County Stout

Am ajuns pe podium, unde gasim aceasta bere din Chicago, Illinois, care este la fel de pretioasa ca un Rolls Royce. Aparuta in 1988, Bourbon County Stout este produsa la scara redusa, fiecare sticla fiind numerotata in momentul fabricarii. La fel ca surorile ei americane, contine cafea si ciocolata, ingredientul special fiind vanilia.

2. Narke Kaggen Stormaktsporter

Traversam oceanul si ajungem in nordul Europei, unde ne intalnim cu o bere al carei nume nu poate fi pronuntat de straini. Este cunoscuta, insa, ca fiind cea mai buna bere din Suedia si, mai nou, a doua din lume! 3 luni este tinuta in butoaie de stejar, iar surpriza consta in adaugarea unei mari cantitati de miere.

1. Westvleteren 12

Marea castigatoare este Westvleteren 12, de origine belgiana, cum era de asteptat! Fabrica de bere din Belgia este un adevarat loc de pelerinaj pentru impatimitii acestei licori. Pentru a savura aceasta bere bruna, trebuie sa-ti faci rezervare cu mult timp inainte. Poate fi consumata numai in cantitati mici. Gustul sau si aroma de fructe i-a cucerit pe toti, care au declarat-o oficial cea mai buna bere din lume.