Tipuri de economie: Se spune ca fiecare economie din lume este unica intr-un fel sau altul. Nu exista doua economii identice. Cu toate acestea, aceste economii impartasesc multe dintre aceleasi caracteristici si caracteristici. Deci, economistii au reusit sa identifice patru tipuri diferite de economie – economia traditionala, economia de comanda, economia de piata si economia mixta. Sa invatam despre acestea in detaliu.

Exista multe tipuri de economii in intreaga lume. Fiecare are propriile sale caracteristici distinctive, desi toate impartasesc unele caracteristici de baza. Fiecare economie functioneaza pe baza unui set unic de conditii si ipoteze. Sistemele economice pot fi clasificate in patru tipuri principale: economii traditionale, economii de comanda, economii mixte si economii de piata.

1. Sistem economic traditional

Sistemul economic traditional se bazeaza pe bunuri, servicii si munca, toate acestea urmand anumite tendinte stabilite. Se bazeaza foarte mult pe oameni si exista foarte putina diviziune a muncii sau specializare. In esenta, economia traditionala este foarte de baza si cea mai veche dintre cele patru tipuri.

Unele parti ale lumii functioneaza inca cu un sistem economic traditional. Se gaseste in mod obisnuit in mediul rural din tarile lumii a doua si a treia, unde activitatile economice sunt predominant agricole sau alte activitati traditionale care genereaza venituri.

De obicei, exista foarte putine resurse de impartit in comunitatile cu sisteme economice traditionale. Fie putine resurse apar in mod natural in regiune, fie accesul la ele este restrictionat intr-un fel. Astfel, sistemul traditional, spre deosebire de celelalte trei, nu are potentialul de a genera un surplus . Cu toate acestea, tocmai datorita naturii sale primitive, sistemul economic traditional este extrem de durabil. In plus, datorita puterii sale reduse, se pierde foarte putin in comparatie cu celelalte trei sisteme.

2. Sistem economic de comanda

Intr-un sistem de comanda, exista o autoritate centralizata dominanta – de obicei guvernul – care controleaza o portiune semnificativa a structurii economice. Cunoscut si ca un sistem planificat, sistemul economic de comanda este comun in societatile comuniste, deoarece deciziile de productie sunt proprietatea guvernului.

Daca o economie se bucura de acces la mai multe resurse, este posibil ca aceasta sa se aplece spre o structura economica de comanda. Intr-un astfel de caz, guvernul intra si exercita controlul asupra resurselor. In mod ideal, controlul centralizat acopera resurse valoroase precum aurul sau petrolul. Oamenii reglementeaza alte sectoare mai putin importante ale economiei, cum ar fi agricultura.

In teorie, sistemul de comanda functioneaza foarte bine atata timp cat autoritatea centrala exercita controlul tinand cont de interesul general al populatiei. Cu toate acestea, acest lucru pare rar sa fie cazul. Economiile de comanda sunt rigide in comparatie cu alte sisteme. Reactioneaza incet la schimbare, deoarece puterea este centralizata. Acest lucru ii face vulnerabili la crize economice sau situatii de urgenta, deoarece nu se pot adapta rapid la conditiile in schimbare.

3. Sistemul economic de piata

Sistemele economice de piata se bazeaza pe conceptul de piete libere. Cu alte cuvinte, exista foarte putine interferente guvernamentale. Guvernul exercita un control redus asupra resurselor si nu interfereaza cu segmente importante ale economiei. In schimb, reglementarea vine de la oameni si relatia dintre cerere si oferta .

Sistemul economic de piata este in mare parte teoretic. Adica un sistem pur de piata nu exista cu adevarat. De ce? Ei bine, toate sistemele economice sunt supuse unor interferente de la o autoritate centrala. De exemplu, majoritatea guvernelor adopta legi care reglementeaza comertul echitabil si monopolurile .

Din punct de vedere teoretic, o economie de piata faciliteaza o crestere substantiala. Probabil, cresterea este cea mai mare in cadrul unui sistem economic de piata.

Cel mai mare dezavantaj al unei economii de piata este acela ca permite entitatilor private sa acumuleze multa putere economica, in special celor care detin resurse de mare valoare. Distributia resurselor nu este echitabila, deoarece cei care reusesc din punct de vedere economic controleaza majoritatea acestora.

4. Sistem mixt

Sistemele mixte combina caracteristicile pietei si comanda sistemele economice. Din acest motiv, sistemele mixte sunt cunoscute si sub denumirea de sisteme duale. Uneori, termenul este folosit pentru a descrie un sistem de piata sub control strict de reglementare.

Multe tari din emisfera vestica dezvoltata urmeaza un sistem mixt. Majoritatea industriilor sunt private, in timp ce restul, compus in principal din servicii publice , se afla sub controlul guvernului.

Sistemele mixte sunt norma la nivel global. Se presupune ca un sistem mixt combina cele mai bune caracteristici ale sistemelor de piata si de comanda. Cu toate acestea, practic vorbind, economiile mixte se confrunta cu provocarea de a gasi echilibrul corect intre pietele libere si controlul guvernului. Guvernele tind sa exercite mult mai mult control decat este necesar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here