Dupa ce americanii au cheltuit in nestire in „black Friday” (vinerea neagra), ziua care deschide sezonul sarbatorilor de iarna la cumparaturi, a venit „mega Monday” (mega luni), ziua in care englezii vor cheltui 265 mil de lire sterline, echivalentul a 413,7 mil de dolari.

Si aceasta suma reprezinta doar cheltuielile pentru cumparaturile pe care azi englezii le vor face online, cu card de credit. “Mega Monday” este considerata cea mai mare afacere de peste an pentru comerciantii online, potrivit Visa Inc.  Mai mult de 2.600 de tranzactii se vor face in fiecare minut, astazi, iar rezulttaul va fi cresterea cheltuielilor cu 5,5%, fata de oricare alta zi din acest an, se arata in declaratia publica a unei companii de credit-card.

In ultimii doi ani, cea mai apropiata luni de prima zi din decembrie devine ziua avalansei de cumparaturi online, zi in care consumatorii englezi cumpara cat mai multe produse pentru a acoperi sarbatorile, afirma Visa Inc. Electronicele, produsele fashion si jucariile sunt cele mai populare cumparaturi pentru care englezii cheltuie, in weekend, mai mult de 250 mil de lire sterline, in  magazinele London’s West End, potrivit declaratiei New West End Co.

Un sfert din totalul cheltuielilor consumatorilor din Marea Britanie sunt realizate cu card Visa, iar in majoritatea cazurilor este vorba despre card de debit. Cumparatorii vor cheltui in medie 184.000 de lire sterline in fiecare minut, potrivit Visa. In toata Europa, sunt estimate vanzari in jur de 460 mil de euro, adica 609.1 mil de dolari, din care peste 6,6 mil de euro reprezinta tranzactii online.

John Lewis Partnership Plc, retailer britanic, afirma ca vanzarile saptamanale la departamentul jucarii au crescut cu 8,7%, fata de aceeasi perioada din 2009, stimulate de achizitionarea de cadouri pentru copii. Vanzarile s-au ridicat la 99,94 mil de lire sterline in acest ultim weekend din noiembrie. Cifrele arata o crestere de 13,5% a vanzarilor, fata de saptamana anterioara.

„Fiecare cumparator a cheltuit in weekendul trecut, in medie 200 de lire sterline, comparativ cu 120 de lire sterline in acelasi weekend din 2009”, afirma directorul executiv al New West End Co, Richard Dickinson.

Deloitte Touche Tohmatsu Ltd. estimeaza ca vanzarile retailerilor online din Marea Britanie vor creste cu 15% in 2010, fata de 2009, acestea fiind impulsionate de cumparaturile pe internet din decembrie, care se ridica la 8 mld de lire sterline. Cumparaturile online vor reprezenta a cincea parte din totalul cumparaturilor din Luna cadourilor.

„Anul viitor va fi un an greu pentru intreaga industrie de retail, dar online-ul va continua sa creasca rapid ”, este de parere Richard Hyman, strategic retail adviser la Deloitte.

Tags: card de credit, , cumparaturi online, electronice, Marea Britanie, vanzari