Proteina din soia este una dintre cele mai complete si benefice proteine ​​vegetale. De fapt, nu este cu aproape nimic mai prejos decat proteinele care se obtin din ingrediente de origine animala.

Sunt tot mai multe persoane care decid sa profite de beneficiile proteinei din soia. Acest aliment pe baza de plante este o sursa completa de aminoacizi esentiali care afecteaza pozitiv functiile vitale ale organismului.

Soia este o specie din familia leguminoaselor cultivata din cele mai vechi timpuri pentru consumul uman. Cerealele si produsele sale secundare, cum ar fi laptele si tofu, au devenit simboluri ale miscarilor vegetariene si vegane.

Si este ca, spre deosebire de proteinele animale, este o alternativa fara colesterol, grasimi saturate si alte elemente daunatoare sanatatii. In plus, este potrivit pentru cei care au intoleranta la lactoza si poate fi util ca inlocuitor al carnii. Ce este si care sunt beneficiile sale?

Ce este proteina din soia?

Proteina din soia este o proteina de inalta calitate obtinuta din boabe de soia. Se remarca prin faptul ca este principala sursa de aminoacizi vegetali, fiind ideala pentru a inlocui alimentele proteice de origine naturala.

Consumul acestuia este eficient pentru intretinerea si refacerea muschilor dupa antrenamentul fizic, ceea ce favorizeaza formarea masei musculare. In plus, are o valoare energetica ridicata si sustine functii importante precum sinteza hormonilor si absorbtia nutrientilor.

Spre deosebire de alte alimente proteice pe baza de plante, soia ofera toti aminoacizii esentiali si neesentiali. Dintre acestea, merita evidentiate unele importante, cum ar fi:

  • triptofan
  • metionina
  • izoleucina
  • leucina
  • histidina
  • treonina
  • fenilalanina
  • cisteina
  • arginina
  • lizina
  • glicina

In plus, ofera flavonoide, izoflavonoide, acid fenolic si alte componente cu efecte antioxidante. Din acest motiv, includerea in dieta protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi si sprijina pierderea in greutate.

Beneficiile proteinei din soia

Beneficiile proteinei din soia sustin alimentatia sportivilor sau pasionatilor de fitness. De fapt, a devenit una dintre alternativele la proteinele din zer, mai ales pentru cei care doresc sa urmeze o dieta vegana.

In ciuda faptului ca este o proteina vegetala, este foarte completa, iar aminograma sa nu prea are de invidiat optiunilor de origine animala. Mai jos trecem in revista principalele motive pentru a incepe sa il consumi.

1. Imbunatateste digestia

Unul dintre cele mai importante beneficii ale proteinei din soia este capacitatea sa de a imbunatati digestia. Datorita aportului ridicat de vitamine din grupul B, intervine in procesele enzimatice care ajuta la un proces digestiv optim.

In plus, participa la sinteza acizilor grasi si ajuta la optimizarea functionarii sistemului imunitar. Cel mai bun lucru este ca nu contine lactoza si previne crizele inflamatorii la nivelul intestinului.

2. Regleaza colesterolul

Datorita continutului sau de lecitina, aceasta proteina vegetala poate ajuta la controlul nivelului ridicat de colesterol. De fapt, creste segregarea colesterolului bun (HDL) cunoscut pentru capacitatea sa de a elimina lipidele daunatoare din artere.

3. Sprijina formarea masei musculare

Fara indoiala, acesta este unul dintre principalele beneficii ale proteinei din soia. Datorita aportului echilibrat de aminoacizi esentiali, este ideal pentru ingrijirea si cresterea masei musculare. Asimilarea lui ajuta la reducerea defalcarii fibrelor musculare si previne oboseala dupa antrenament.

4. Lupta cu excesul de greutate

Aceasta varietate de proteine ​​vegetale este un supliment excelent pentru pacientii supraponderali. Deoarece creste consumul de energie si sustine formarea masei slabe, se recomanda obtinerea unui indice de masa corporala sanatos.

Acum, nu este un produs miracol sa slabesti. Prin urmare, pentru a-i vedea efectele, trebuie sa urmezi o dieta in functie de nevoile organismului.

5. Previne retentia de lichide

Potasiul continut de acest aliment va permite sa contracarati excesul de sodiu pentru a preveni retentia de lichide. Dupa cum stiu unii, aceasta problema afecteaza sanatatea muschilor si afecteaza cresterea in greutate.

Dezavantajele proteinei din soia

Beneficiile proteinei din soia dau motive suficiente pentru a o adauga in dieta; cu toate acestea, dezavantajele sale nu trebuie trecute cu vederea. Care sunt?

  • Poate altera sistemul endocrin datorita continutului sau de genisteine. Aceasta proteina afecteaza functiile pancreasului si ale tiroidei.
  • In cazul barbatilor, afecteaza calitatea spermatozoizilor si scade nivelul de androgeni.
  • Poate influenta modificarile hormonale datorita continutului sau de fitoestrogeni.
  • Proteina din soia poate provoca tulburari alergice si, in unele cazuri, provoaca alopecie.

Cautati o alternativa pe baza de plante pentru a obtine suficiente proteine? Nu excludeti aceasta optiune. Desi este important sa luati in considerare dezavantajele sale, aproape niciodata nu este o problema. Daca aveti indoieli, consultati medicul sau nutritionistul de incredere.