Pe de o parte combatute cu vehementa, pe de alta parte sustinute pana in panzele albe de medici, campaniile de vaccinare HPV continua sa faca valva. Bianca Nutu investigheaza ce beneficii si ce interes se ascund in spatele acestora.

Majoritatea romanilor sunt refractari la tot ce inseamna nou. Nu sunteti tocmai cel mai deschis popor ”, ma revoltat initial afirmatia unei prietene englezoaice. Mai apoi, cand mi-a enumerat exemplu din toate compartimentele societăți, am tins sa ii dau dreptate. Cand discutia a inceput sa graviteze in jurul campaniilor de vaccinare impotriva virusului Papiloma Uman (HPV), care de-a lungul anilor au esuat lamentabil la noi in tara, i-am amintit ca peste tot in lume au starnit un sir interminabil de polemici. Nu am putut sa o contrazic insa ca nu numaram printre natiunile care s-au opus cu cea mai mare inversunare program de prevenire a cancerului de col uterin. Daca a fost sau nu o decizie pripita, nu sunt in masura sa ma pronunt.

Cifrele arata insa ca Romania se situeaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancer de col uterin, de patru ori mai mult decat media tarilor din Uniunea Europeana. Mai mult, la noi in tara 40.000 de femei sunt diagnosticate cu aceasta afectiune, o rata de 28,96% fata de 10,99% cat este media in Europa. Iar anual se inregistreaza aproximativ 3.000 de cazuri noi de imbolnavire, de 16 ori mai mult fata de media europeana.

Lipsa de comunicare?

Sunt multe voci care sustin ca la noi in tara parintii s-au opus repetatelor initiative ale Ministerului Sanatatii de a vaccina fetitele intre 9 si 11 ani si ca au facut-o in necunostinta de cauza, fara a dispune de prea multe informatii. Mediatizarea nivelului mondial a unor cazuri de moarte subita semnalate la scurt timp dupa administrarea controversatului vaccin si puse de gurile rele pe seama acestuia ia inspaimantat pe romani si ia facut reticenti la beneficiile produsului chiar daca specialistii explicau ca injectia previne intr-un procent semnificativ infectarea cu HPV (virus cu transmitere sexuala ce sa dovedit a fi agentul cauzator pentru aproape toate formele de cancer la colul uterin). Iar odata ce credibiliatea vaccinului a fost pusă la indoiala, rezultatele anchetelor, care au demonstrat ca acesta nu are nicio legatura cu decesele nu i-au convins sa isi schimbe opinia. Spre deosebire de anii trecuti, un studiu realizat în 2012 de Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF) a demonstrat insa ca interes pentru vaccinul împotriva HPV a crescut covarsitor. Totusi, inca sunt necesare campanii de informare pentru parinti si cadru didactic. Mai ales deoarece dacă noi abia ne familiarizăm cu acest vaccin, în Marea Britanie sa trecut deja la vaccinarea baietilor.

In boxa acuzatilor

Trebuie sa recunoastem ca zvonurile conform carora campaniile de vaccinare au fost demarate de interesele banesti ale unor persoane sus-puse trezesc suspiciuni si nu influenteaza in luarea unei decizii. In 2007, Rick Perry, guvernatorul statului Texas, care va candida anul acesta impotriva lui Barack Obama la presedintia Statelor Unite, a semnat un ordin executiv care cerea tuturor fetelor in clasa a sasea din Texas sa primeasca vaccinul Gardasil impotriva HPV. Demersul ia fost insa anulat dupa ce au fost aduse dovezi ca vaccinul era produs de compania farmaceutica Merk Sharp & Dohme – aceeasi care sustinuse financiar campania politicianului.

Tabere adverse

De-a lungul timpului, tabara adversa a incercat sa puna in umbra beneficiile produsului si a supus indoielii utilitatea injectiei. Bazandu-se pe ideea ca sunt susceptibile de cancer de col uterin doar persoanele active din punct de vedere sexual si ca beneficiu vaccinului dispar la cativa ani dupa adminstrare, oponentii nu sunt convinsi ca imunitatea nu este asigurata pe termen lung.

Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie la departamentul de chirurgie mamara in cadrul spitalui Medicover (www.spitalulmedicover.ro), este insa de alta parere: „Odata cu trecerea timpului, beneficiu devin cat se poate de clare. Daca inca mai este nevoie de cativa ani pentru a se afla nivelul de anticorpi ce confera protectie, studiile au deja un raspuns in ceea ce priveste eficacitatea vaccinului. Anume, in cazurile in care administrarea este corecta, facuta inainte de contact cu virusul, eficienta in prevenirea infectiei si implicit a leziunilor precursoare cancerului este intre 97 si 100% ”. In ceea ce priveste efectele secundare, chiar daca au fost raportate in urma administrarii stari de lesin sau de greata, dureri de cap sau ameteala, „acestea nu sunt cu nimic deosebit fata de alte vaccinuri, spre exemplu cel contra gripei ”, insista medicul. „Din 40.000.000 de doze, cate au fost administrate în intreaga lume, în 772 de cazuri s-au raportat efectul advers sever (edem cerebral, paralizie, soc anafilactic).”

Sfatul medicului

Un alt studiu efectuat cu privire la profilaxia imbolnavirii cu HPV la care au participat peste 1.000 de doctori din toata tara arata ca 94% din medicii de familie recomanda pacientilor vaccinarea impotriva acestui virus. Este important sa retinem ca „vaccinurile nu contin ADN viral”, explica Adina-Elena Lungu, medic specialist obstetrica-ginecologie la Centrul Medical Academica (www.academica-medical.ro). „Prin urmare, ele nu pot infecta celulele și nu pot determina boala.

Doar produc un raspuns imun protector. “Suntem de asemenea avertizati sa tinem cont ca vaccinul HPV nu reprezinta protectie completa impotriva cancerului de col uterin fiind acesta previne doar infectarea cu anumite tulpini ale virusului. De aceea, chiar si pacientul vaccinate este recomandat sa faca un test Babes-Papanicolau anual odata ce si-au inceput viata sexuala. Folosirea prezervativului, alaturi de celelalte metode de screening si limitarea numarului de parteneri joaca un rol decisiv in lupta impotriva cancerului de col uterin.