Crezi ca esecul in dieta este determinat doar de program pe care il urmez? Elena Ceciu, psiholog specializat in Food Psychology Coaching si autoarea cartii ” (Re) Imprieteneste-te cu mancarea! Si cu tine insati ”, ne spune ca esecul in dieta vine din negarea adevaratei probleme, care poate indica o trauma sau un conflict interior. Pe blogul ei mananc-inteligent.ro impartaseste nu doar pasiunea sa pentru mancare, ci si tehnici de dezvoltare personala si de analiza a psihologiei comportamentului alimentar, in premiera pentru Romania.
Ce relatie crezi ca exista intre mancare si fericire?
Mancarea este o metafora pentru viata. Asa cum mancam, asa ne traim viata. Iar daca reusim sa ne construim o relatie sanatoasa si fericita cu mancarea, este posibil sa ne gasim fericirea si in alte domenii ale vietii.
Care a fost sursa de inspiratie pentru cartea ” (Re) Imprieteneste-te cu mancarea?
Pasiunea mea pentru psihologie si pentru … mancare. Inainte de a fi psiholog sunt o mare gurmanda. Iubesc combinatiile inedite de arome si zambetul celor care gusta din mancarurile pregatite de mine. Asa am ajuns la domeniul meu de suflet: food psychology (sa-i zicem, romaneste, psihonutritie). Drumurile m-au adus aici si pentru ca exista atat de multa confuzie si suferinta cand vine vorba de silueta, echilibru in alimentatie, incredere in sine, relatie cu lipsarea.
Ce ai aflat ca se ascunde in spatele dorintei de a slabi?
Depinde de fiecare, de bagajul de experienta pe care il poarta cu sine. Poate, cineva are, de fapt, nevoie de mai multa iubire, de placere, de incredere in sine sau de a se simți mai plin / a de viață. Poate, ascunde nevoia de a schimba locul de munca … partenerul, de a scapa de povara unor amintiri chinuitoare, de a intra intr-un proiect nou.
Din pacate, de multe ori legam in mod gresit dorinta de a slabi de fericire. Punem fericirea intr-un moment viitor, pentru ca nu suntem in stare sa vedem fericirea de sub nasul nostru, fericirea ”aici si acum”: „Voi fi fericit / a doar cand voi avea X kg!”. Hai sa fim sinceri cu noi. Este o fericire la care nu vom accesa niciodata. Chiar daca vom ajunge la cele X kilograme, ne vom da seama ca avem doar un corp mai suplu, dar, poate, aceeasi relatie toxica cu partenerul, aceleasi rate pentru casa, aceleasi probleme la serviciu, aceeasi pisica bolnava, aceeasi masina care nu mai merge cand ti-e lumea mai draga.
De ce sa conditionam fericirea de un moment din viitor? Putem gasi o multime de motiv pentru care sa fim fericiti in prezent (cand te-ai uitat ultima oara cu atentie la culorile copacilor din parc?). Iar asta nu ne impiedica sa ne atingem scopurile, dimpotriva, nu ajuta. Vom reusi chiar mai usor sa ajungem si la cele X kg, pentru ca vom fi relaxati.
Cum ne putem hrani inteligent?
Cu sufletul, cu mintea si, bineinteles, cu corpul.
A te hrani inteligent inseamna, printre altele, a da atentie semnalelor propriului corp: – el iti va spune de ce ai nevoie, la un moment dat,
– ce combinatii merg pentru tine (poate pe tine te doare stomacul daca mananci ceapa rosie caramelizata, cu crema de branza Gorgonzola, in timp ce pentru mine e rasfatul absolut), ce combinatii iti dauneaza,
– el iti va transmite cand te-ai saturat (si e cazul sa te ridici de la masa, nu sa mananci pana te-apuca somnul!)
– si cand a venit momentul sa mananci. Da-ti voie sa simti foamea si nu te-ascunde de ea prin frigider, debaraua cu gustari, vitrinele de la cofetarie etc., ciugulind intre mese.
Corpul stie cel mai bine de ce ai nevoie. Este cel mai bun nutritionist. Daca stii sa-l asculti!
Gandurile sunt cele care iti aduc starea de relaxare sau de stres in corp, cu efect covarsitoare asupra digerarii, asimilarii, arderii caloriilor, influentand astfel metabolismului. Hraneste-te inteligent insotindu-te la masa de cele mai frumoase ganduri. Stomacul tau (si silueta!) Iti vor multumi.
Si, nu in ultimul rand, hraneste-ti sufletul. Pune in echilibru modul cum mananci si menirea pe care o ai, caci ea iti aduce implinire sufleteasca, daca vei avea putere metabolica maxima. De ea ai nevoie pentru a-ti mentine silueta.
Cum ne putem folosi constructiv de emotii?
Emotiile sunt esentiale pentru supravietuire. Ele ne ajuta sa facem distinctia dintre ceea ce ne face bine si rau, ne ghideaza in viata, ca sa facem cele mai bune alegeri pentru noi. Secretul? Sa ne dam voie sa le simtim.
Altfel, nu doar ca nu vom scapa de ele, ci energia lor va si iesi la suprafata in moduri nedorite: asa apare obligatia de a manca. Nu te mira ca, in loc sa simti suparare, frustrare, furie, deznadejde, dai fuga la frigider dupa una, hai doua, felii din tortul acela cu ciocolata si nuci caramelizate.
Da-ti voie sa simti emotiile acelea, firesti, de altfel, intr-un anumit context, si nu vei mai avea nevoie de felia de tort.
Ce iti face inima sa cante?
O intrebare dificila. Lista e lunga-lunga si in continua transformare. In capul listei este gandul ca intru intr-o noua sedinta de coaching, atunci cand sunt in drum spre cabinet, cu cineva care intelege ca mai putine kilograme nu inseamna doar mai putina mancare si mai mult sport. Ci ca lipsesc din ecuatie influenta psihicului si experienta sufletului.
Dar pentru ca suntem sfarsitul de an, iti marturisesc ca imi place enorm sa pregatesc cadouri. Deja am realizat un kit pentru ciocoholici :).
Ce mesaj vrei sa transmiti celor ce te citesc?
Ca a citi o carte, un articol de blog sau a urma un program de dezvoltare personala este un cadou pe care si-l pot face din cand in cand. Daca gasesc macar o idee care sa schimba viata in directia dorita, sa le aduca o revelatie sau un strop de fericire, a meritat efortul si investitia (de timp si, uneori, de bani). Lectura placuta!