Serviciul de avocat online a devenit din ce in ce mai popular, mai ales in ultimul an, atunci cand aceasta era cam singura optiune de a beneficia de consultanta juridica, dat fiind masurile de restrictie impus pe fondul pandemiei.

Este mult mai simplu si mai rapid sa discuti cu un avocat in mediul online, mai ales ca multe probleme juridice isi pot gasi rezolvare, fara sa fie nevoie de o intrevedere fizica dintre avocat si client. Poti apela la un avocat gratuit, pentru un sfat urgent sau poti chiar incepe o colaborare de lunga durata cu un avocat online.

Ce inseamna avocat online

Prin serviciul de avocat online intelegem faptul ca un avocat acreditat ofera consultanta juridica de la distanta, prin diferite mijloace de comunicare media, telefon, video si/sau audio. Programarea are loc pe platforma online a avocatului sau a casei de avocatura, fiind realizata de catre client. Acesta trece datele de identificare, alege data si ora, mijlocul de comunicare si plateste online onorariul.

Majoritatea platformelor de consultanta juridica online au si o sectiune de avocat gratuit, unde oamenii pun intrebari si primesc raspunsuri in privat, de la un avocat specializat in respectiva problema.

Avantaje avocat online

Ideea este ca nu mai trebuie sa te deplasezi pana la biroul avocatului, economisind timp pierdut prin trafic, precum si bani dati pe combustibil si alte costuri, mai ales daca vorbim de deplasari in alte localitati. Este un mod perfect de a putea avea acces la un avocat bun, chiar daca acesta nu se afla fizic in localitatea in care locuiesti sau chiar in tara, fiind un serviciu preferat de catre multi romani din diaspora.

Atunci cand ai nevoie de un raspuns rapid legat de o nelamurire, poti apela la un avocat gratuit, fiind o metoda simpla de a afla raspunsul unui specialist. Poti adresa intrebari din orice domeniu de expertiza juridica, fiind sigur ca o sa primesti raspunsul in timp util, in mod gratuit.

La ce sa fii atent cand alegi un avocat online

Inainte de a-ti face o programare online la un avocat este bine sa iei in considerare cateva aspecte. Verifica daca intr-adevar avocatii listati pe site ca facand parte din echipa sunt acreditati, acesti lucru il poti face prin cautare in Tabloul Oficial al Avocatilor din Romania, unde ar trebui sa gasesti orice avocat care este acreditat. Asa ai siguranta ca vorbesti cu un avocat care practica in mod legal profesia si care are pregatirea necesara pentru a se ocupa de solutionarea problemei tale.

De regula, plata onorariului se face inainte de trimiterea datelor spre inregistrarea programarii. Asigura-te ca indeplineste toate conditiile legale in ceea ce priveste securitatea si modul de confirmare a platii. De asemenea, citeste cu atentie termenii si conditiile de pe site-ul casei de avocatura. In cele mai multe cazuri ti se va cere un onorariu fix, pe care il platesti inainte de intrevederea online. In cazul in care ti se cer alte plati nejustificate pentru a putea continua colaborarea, exista riscul sa fi inselat. De aceea este indicat sa te interesezi inainte de validitatea legala a activitatii desfasurata de respectivul avocat.

Fie ca e vorba de un avocat gratuit, fie ca este un avocat online, avantajele acestor servicii atrag foarte multi clienti, insa este nevoie de atentie atunci cand investesti nu numai incredere, dar si bani in serviciile oferite online. Am vazut mai sus cum poti verifica daca un avocat este acreditat pentru a profesa si la ce sa fii atent in ceea ce priveste plata online a onorariului.