Hostelul poate fi considerat ca cel mai multicultural si cel mai raspandit concept de cazare  pentru tineri, dar si pentru cei carora le place sa socializeze si sa se simta bine alaturi de alte persoane.

Care ar fi diferenta dintre hostel si hotel?

In primul rand cea mai mare diferenta este pretul, care este principalul motiv pentru cei care au un buget limitat sau pentru cei care pur si simplu nu vor sa ofere multi bani pentru cazare, si la urma urmei tot ce  ii intereseaza este sa aiba un acoperis deasupra capului, ca oricum restul timpului este petrecut in oras si nu in camera, iar pretul in hostel depinde de numarul de paturi din camera.

In al doilea rand o alta diferenta importanta dintre un hostel si hotel sunt serviciile oferite. Imaginati-va hostelul ca o companie aviatica low-cost si hotelul o companie aviatica nationala, bun, atunci va dati seama ca pretul biletului este dat de serviciile oferite.

Compania aviatica low cost a renuntat la serviciile care nu sunt necesare, iar pentru cei care tot le doresc sunt contra cost, la fel este si cu diferenta intre hostel si hotel.

In al treilea  rand  hostelul dispune de mai multe paturi intr-o camera : de la 4 paturi pana la 8, 10 maxim 12 paturi intr-o camera, iar  pentru fiecare persoana exista cate un dulap cu cheie unde poate sa isi lase bagajele.

Majoritatea clientilor sunt turisti din toate colturile lumii creand astfel o diversificare si multiculturalitate in hostel.

Caracteristicile unui hostel se definesc prin cinci componente: caracterul hostelului, securitatea, localizarea, personalul, distractia si curatenia.

Cele cinci componente se definesc astfel:

Caracterul hostelului – se refera la cat de bine s-au simtit clientii in hostel, daca paturile au fost comode, daca hostelul are personalitatea care il face unic.

Securitatea – se refera la gradul de siguranta al hostelului. Are dulapuri cu cheie in camera? Carduri magnetice la usa sau camere de supraveghere?
Localizarea – se refera la accesul facil. Se poate ajunge rapid si usor la hostel fara sa se piarda ore cautand  locatia hostelului?
Personalul – ca in orice unitate de cazare personalul este foarte important. Este personalul amabil cu clientii? Ii ajuta in ceea ce au nevoie? Intra in vorba cu ei pentru a-i face sa se simta ca intre prieteni?
Distractia – hostelul are bar unde se poate socializa? Se tin jocuri de socializare? Se fac nopti de vizionare a filmelor cu diferite tematice?
Curatenia – se refera la gradul de curatenie dintr-un hostel (bai, toalete, dusuri, camere, sala de mese, etc.).