Nu toate filmele cu fantome sunt filme de groaza si invers. Fantomele fac parte din majoritatea culturilor. Fie din cauza unui atasament, fie ca o modalitate de a explica evenimente supranaturale, a fost creata ideea acelor fiinte prinse in aceasta lume care cauta o iesire.

Cinematograful ne-a oferit cateva exemple de povesti cu aceste personaje si, desi majoritatea le arata in decoruri de groaza, altele ne amintesc ca nu toate fantomele trebuie sa fie rele.

Inocentii

Film clasic din 1961, considerat unul dintre cele mai bune filme de groaza din istorie. Bazat pe romanul The Turn of the Screw, acest film urmareste o femeie care are grija de doi copii, dar care incepe sa-si dea seama ca imensa ei casa este plina de fantome si ca copiii sunt intr-adevar posedati. Totul pare normal pana cand incepe sa experimenteze multiple aparitii si comportamentul copiilor devine ciudat. Desigur, totul are o explicatie, dar s-ar putea sa ajungi la nebunie inainte de a o descoperi.

Vanatoarea

Bazat pe romanul The Haunting of Hill House cu mult inainte de existenta serialului de televiziune, acest film britanic este, de asemenea, considerat esential in gen, si prezinta un grup de oameni care intra intr-o presupusa casa bantuita la invitatia unui anchetator. si urmareste evenimentele care au loc odata ce acestea sunt acolo. Un amestec intre horror real si thriller psihologic, filmul se concentreaza pe caderea mentala a unora dintre protagonisti si posibilele cauze.

Stralucirea

Una dintre cele mai cunoscute opere din toate timpurile, bazata pe romanul lui Stephen King, desi nu la fel de fidela cartii. The Shining prezinta un barbat din familia sa, sotia si fiul sau, mergand la un hotel, deoarece va lucra ca ingrijitor pentru un sezon. Cu toate acestea, odata ce sunt inauntru, incep sa experimenteze diferite intalniri cu fiinte care par sa fi revenit la viata si care cauta pe cineva care sa le insoteasca, indiferent de consecinte.

Poltergeist

Film din 1982, scris pe baza unei idei a lui Steven Spielberg, inca amintit ca fiind unul dintre cele mai infricosatoare filme cu fantome ale vremii sale. Amplasat in California, prezinta o familie a carei casa este populata de fantome rauvoitoare care decid sa-si fure fiica cea mica, determinandu-i sa incerce sa o recupereze prin orice mijloace posibile. Lucrarea este prima care prezinta o dimensiune alternativa in care traiesc aceste fiinte, iar iesirea este destul de complicata.

Fantoma

Desi nu se potriveste genului celorlalti, este cu siguranta unul dintre cele mai cunoscute filme cu fantome si trateaza subiectul intr-un mod interesant. In timp ce de multe ori aceste fiinte au fost infatisate ca fiind rauvoitoare si periculoase, aici Patrick Swayze este un barbat in limb care isi poate ajuta sa-si salveze iubita printr-un medium (Whoopi Goldberg). La fel, omul se conecteaza cu alte fantome, care au propriile lor motive pentru a rataci in lumea celor vii.

Al saselea simt

„Vad oameni morti” este una dintre cele mai cunoscute fraze ale acestui film al carui final il stie aproape toata lumea. Un baiat pare sa aiba capacitatea de a observa fiintele care au plecat din aceasta lume, cu toate acestea, este bantuit de ele din cauza felului in care arata. Cu ajutorul psihologului sau, el incearca sa inteleaga de ce are aceste viziuni si cum sa le ajute sa treaca intr-un alt plan. 

Ceilalti

Avand -o in rol principal pe Nicole Kidman si usor inspirata de prima lucrare de pe aceasta lista, The Others este unul dintre acele clasice recente, de neuitat pentru intorsaturile sale si pentru groaza tulburatoare pe care a prezentat-o. Povestea urmareste o femeie care locuieste intr-o casa de tara cu cei doi copii ai sai, care au o boala rara care ii face fotosensibili. La scurt timp dupa ce angajeaza trei noi servitori, in casa incep sa se intample evenimente ciudate, iar tanara fiica sustine ca o familie vrea sa-si ceara casa inapoi. 

Activitati paranormale

Film din 2007 care a inceput o franciza care nu l-ar putea depasi niciodata pe original. Este o lucrare independenta care urmareste un cuplu care este bantuit de o prezenta supranaturala in casa lor, asa ca incep sa foloseasca o camera pentru a documenta ceea ce se intampla. Foloseste tehnica Vrajitoarei Blair, dar pe o scena mai mica, unde tensiunea creste si mai mult.

Conjuring

Lucrare apreciata de James Wan care a inceput o franciza cu lumea pe care a prezentat-o. Ed si Lorraine Warren sunt doi anchetatori paranormali legati de mai multe cazuri bantuitoare, asa ca vin intr-o casa din Rhode Island dupa ce o familie le cere ajutorul. Desigur, ceea ce au gasit nu este nimic normal.

O poveste cu fantome

Incheiem cu un alt film alternativ la gen dar care urmeaza acelasi spirit al fiintelor chinuite. Aceasta piesa prezinta un tanar cuplu care duce o viata fericita pana cand barbatul moare intr-un accident de masina, devenind automat o fantoma. Nestiind ce sa faca, el incepe sa-si urmeze sotia si urmareste durerea ei, cum intalneste un alt barbat si incercarile ei de a-l uita. 

Deci, daca ai chef de fantome in seara asta, alege oricare dintre acestea si nu vei regreta.