Este convenabil pentru persoanele cu probleme gastrice sa manance cantitati mici de mai multe ori pe zi, in loc sa consume doar trei mese mari.

Persoanele care sufera de probleme la nivelul sistemului digestiv trebuie sa aiba o grija deosebita la dieta lor. Prin urmare, trebuie sa urmeze diete pentru persoanele cu probleme gastrice specifice. In continuare, vom descoperi de ce trebuie sa tinem cont.

Pentru a oferi informatii despre subiect, aratam cateva sfaturi si diete pentru persoanele cu probleme gastrice. Cu ele, putem imbunatati starea sistemului nostru digestiv si putem contribui la o digestie mai usoara si mai putin enervanta.

Dieta moale pentru persoanele cu probleme gastrice

Dupa o perioada de post din cauza gastritei sau a altor probleme ale sistemului digestiv, precum colici sau ulcer, este indicat sa se mentina o dieta moale. Obiectivul acestui tip de dieta este de a consuma alimente usor de digerat si care sa nu stimuleze excesiv secretiile din stomac.

Din acest motiv, dieta moale consta in consumul de alimente sanatoase care fac ca sistemul digestiv sa functioneze cat mai putin. Este important de retinut ca termenul de „dieta moale” nu se refera la alimente fragede, ci la cele care sunt usor digerabile.

Din acest motiv si pentru a evita confuziile, termenul de „dieta de protectie gastrica” este din ce in ce mai inventat. Pentru a mentine o dieta moale, trebuie avute in vedere anumite indicatii privind consumul unor alimente sau modul de gatire a acestora. Prin urmare, principalele caracteristici ale acestui tip de dieta pentru persoanele cu probleme gastrice este sa consume alimente sarace in grasimi si fibre.

In plus, trebuie sa fie gatite fara condimente, cu putina sare si fara sosuri. In acest fel, alimentele vor fi mai bine tolerate de sistemul digestiv.

Principalele recomandari ale dietei moi

Conform celor comentate, principalele consideratii de care trebuie sa tinem cont atunci cand mentinem o dieta moale sunt urmatoarele:

  • Cresteti numarul de mese pe zi, reducand cantitatea fiecareia.
  • Luati mancare calda.
  • Gatiti cu putina sare.
  • Mananca incet si mesteca bine toate alimentele inainte de a le inghiti.
  • Odihneste-te aproximativ 20 de minute dupa fiecare masa.
  • Evitati utilizarea condimentelor, sosurilor sau alimentelor gatite in ulei.
  • Mentineti acest tip de dieta cateva zile dupa ce ati suferit problema digestiva si introduceti treptat alimente din alimentatia normala.

Alimente recomandate unei persoane cu probleme gastrice

Printre alimentele recomandate in dietele persoanelor cu probleme gastrice, putem gasi:

  • Cereale: de preferinta rafinate, cum ar fi painea alba.
  • Carne si peste: in principal pui, vita sau curcan, sau peste alb.
  • Oua: fierte moi, in omleta frantuzeasca sau posate.
  • Lactate: lapte degresat sau branzeturi proaspete si putin curate.
  • Legume: fierte sau fierte la abur. Este indicat sa evitati legumele precum broccoli sau conopida, datorita continutului lor de fibre si a posibilitatii de a fermenta in stomac.
  • Leguminoase: fierte in cantitati mici si fara coaja, sau in piure.
  • Fructe: coapte sau sub forma de compot. Trebuie evitate fructele acide sau foarte coapte.
  • Grasimi: in cantitati foarte mici, evitand untul si margarina.
  • Bauturi: Se recomanda sa va limitati la a bea apa calda, lapte degresat sau sucuri de fructe. Ceaiurile din plante pot fi, de asemenea, benefice, cu conditia sa nu irita intestinul sau sa fie prea fierbinti.

Exemple de diete pentru persoanele cu probleme gastrice

Principala caracteristica a dietelor pentru persoanele cu probleme gastrice este ca includ alimente moi, usor digerabile. Acest lucru permite organismului sa se recupereze dupa tulburari precum gastroenterita, diverticulita sau criza de boala inflamatorie intestinala.

Urmatoarele exemple pentru micul dejun, pranz si cina ne dau o idee despre cum ar trebui facuta acest tip de dieta. Cu toate acestea, este posibil sa le variati tinand cont de alimentele recomandate si de sugestiile medicale.

Micul dejun 

In primul rand, micul dejun poate avea la baza iaurt natural cu cereale care nu contin zahar, sau un pahar de lapte degresat cu doi-trei biscuiti.

  • La mijlocul diminetii, putem lua o bucata de fruct, precum un mar, sau putem pregati un suc de fructe neacid, precum piersici.

Mancare si gustare

Pentru alimente, cel mai bine este sa evitati consumul de carne rosie sau alimente foarte grase . Exemple bune ar fi un fel de mancare de pui la cuptor cu salata, piure de linte, cannelloni cu spanac sau supa de legume. La desert, cel mai bine este sa te limitezi la fructe coapte la cuptor sau in sirop.

Gustarea de dupa-amiaza se poate baza pe un sandvis cu branza cu continut scazut de grasimi, un iaurt natural cu migdale sau un sandvis cu piept de curcan. Aceste alimente pot fi insotite de o infuzie usoara care nu este prea fierbinte.

Cina

In fine, pentru cina putem alege diferite variante: un piure de morcovi si cartofi, niste sardine la gratar, niste fasole verde cu putina carne taiata sau o crema de ciuperci.

Cu aceste recomandari de dieta pentru persoanele cu probleme gastrice ne putem face sistemul digestiv sa se refaca incetul cu incetul. Astfel putem incorpora ulterior alimente din dieta noastra obisnuita.