O alimentatie sanatoasa si un regim echilibrat se invata inca din copilarie. De asemenea, stim deja faptul ca, daca mancam sanatos, putem evita o serie de afectiuni. Si pentru ca ne dorim ca cei mici sa creasca frumos si sanatos, dragi parinti, trebuie sa incepem sa ne educam copiii din punct de vedere alimentar, de la primii ani de viata.

Nicio zi fara lapte

Un pahar de lapte in fiecare seara iti va ajuta copilul sa se odihneasca bine. Imprumutati si voi acest obicei. Laptele ajuta la consolidarea masei osoase, intareste dintii, sistemul imunitar, relaxeaza si potoleste foamea.Copilul tau poate consuma lapte si la micul dejun. O cana de lapte cald, cu cativa biscuiti si cateva cereale, este ideala pentru orice varsta. In plus, aceasta varianta de mic dejun, este mult mai sanatoasa decat mezelurile din comert.

5 portii de fructe si legume zilnic!

Obisnuieste-ti copilul sa manance zilnic 5 portii de fructe si legume. Un mar, o banana, o rosie, un ardei si o salata pot fi o varianta. Nu trebuie sa manance cele 5 portii la o singura masa. De exemplu, banana o poate manca la micul dejun, marul intr-o pauza la scoala iar legumele pot fi oferite drept garnitura la pranz.Incearca sa nu treaca nicio zi fara un fruct sau o leguma la masa. Daca copilul tau se va obisnui cu acestea in meniu, isi va pastra aceste obiceiuri si la maturitate.

Dulciuri pregatite in casa!

Nebunia dulciurilor nu are varsta! Orice copil adora ciocolata, inchetata, bomboanele si prajiturelele. Insa, cunoastem efectele negative ale consumului de dulciuri in cantitati mari. In primul rand, acestea pot taia pofta de mancare a copilului. Pot conduce catre obezitate, catre diabet sau pot strica dintii. Acestea sunt doar cateva motive pentru care iti poti invata copilul sa consume doar dulciuri pregatite de tine, in casa. Dulciurile facute de tine vor fi mult mai sanatoase si mult mai gustoase. Nu uita ca dulciurile se consuma doar dupa masa!

Mancam tot din farfurie?

Nu, nu este o obligatie sa mananci tot din farfurie. Daca iti vei invata copilul sa stearga farfuria la fiecare masa, risti sa-l ajuti sa devina obez. La masa nu conteaza niciodata cantitatea ci calitatea. O masa bogata nu inseamna neaparat si o masa sanatoasa. Indiferent cat de mult vrei sa creasca copilul tau, el are un stomacel mic. Si nu uita ca zicala „gras, frumos si sanatos” nu este reala si nici corecta!

3 mese pe zi si 2 gustari!

Inca de la inceputul diversificarii, medicii recomanda 3 mese principale pe zi si doua gustari. Micul dejun trebuie sa fie bogat si hranitor. Pranzul trebuie obligatoriu sa contina o supa calda iar cina nu poate exista fara o salata de legume. La gustari te poti rasfata cu fructe, seminte sau dulciuri pregatite in casa. Si pentru ca tot vorbim de educatia alimentara, serviti cina pana in orele 20.00.

Doar asa copilul tau va creste sanatos si va manca sanatos!