Colica biliara este o afectiune foarte frecvent intalnita in randul populatiei adulte. Ea are ca principala cauza prezenta calculilor in vezicula biliara (fiere), dar o mica masura poate fi determinata si de alte afectiuni ale veziculei biliare (colecistite alitiazice): anomalii congenitale ale veziculei biliare, diskinezii biliare („colecistul lenes”), colecistite acute in cadrul unei septicemii (infectie generalizata), colecistite acute ischemice la aterosclerotici, colecistite acute la diabetici, colecistite acute postoperatorii sau posttraumatice.
In cadrul simptomatologiei cea mai frecventa este durerea ce apare brusc la cateva ore dupa ingerarea de alimente colecistokinetice (maioneza, smantana, tocatura). Durerea apare in epigastru (cosul pieptului) sau in regiunea subcostala dreapta si poate iradia in spate sau in umarul drept. Se poate asocia cu greata, varsaturi, gust amar, cefalee (dureri de cap), febra.
In cazul in care un calcul migreaza din vezicula biliara in coledoc apare icterul, coloratie galbena a tegumentelor si mucoaselor.
In aceste conditii trebuie sa va prezentati la medicul de familie care va va recomanda o ecografie abdominala, care va stabili cauza, prezenta sau nu a calculilor veziculari.
Cand colica biliara este de intensitate si durata mica, fara complicatii, cu acordul medicului specialist, ea poate fi tratata la domiciliu prin: repaus la pat; regim alimentar (fara grasimi, fara unt, oua, ciocolata si alte alimente care contin cacao, fara afumaturi, prajeli, muraturi, tocatura); analgetice pentru calmarea durerii, asociate cu antiinflamatoare, pentru reducerea inflamatiei de la nivelul colecistului, antispastice (No-spa, Scobutil, Papaverina).
Daca colica este de intensitate si durata mare, se repeta la intervale scurte de timp si apar complicatii de tipul febrei, frisonului, varsaturi repetate, icter e necesara internarea de urgenta intr-un serviciu de chirurgie digestiva.
Medicul chirurg va decide momentul interventiei chirurgicale, care consta in indepartarea colecistului (colecistectomie), in zilele noastre cel mai frecvent pe cale laparoscopica, dar exista situatii cand se apeleaza la chirurgia clasica: cand inflamatia colecistului este foarte mare cu aparitia plastronului sau abcesului vezicular, in unele cazuri de icter, cand pacientii au suferit multiple interventii chirurgicale, boli de sange, boli cardio-pulmonare grave.
In situatiile in care se asociaza si icter, preoperator se practica ERCP, metoda imagistica de diagnostic si tratament, care evidentiaza prezenta calculilor si ii indeparteaza.