Cu siguranta ai auzit de chisturile mamare si te temi ca nu cumva sa suferi si tu de aceasta afectiune. Vei afla acum mai multe despre acestea, despre simptome, cauze si tratamentele existente!

Chisturile mamare apar de obicei la femeile de 30-40 de ani si dispar dupa menopauza, daca pacienta nu urmeaza niciun tratament hormonal. Chistul mamar nu necesita tratament, decat in cazul in care este mare, dureros sau deranjant pentru femeie.

Simptome.

Cele mai frecvente simptome sunt:

  • prezenta unei umflaturi rotunde sau ovale;
  • cresterea in volum a chistului inaintea menstruatiei;
  • durere in zona chistului;
  • scaderea in volum a chistului dupa menstruatie.

Din fericire, prezenta chisturilor mamare nu creste riscul pentru cancerul mamar.

Cauze

Glanda mamara contine intre 15 si 20 de lobi glandulari, divizati mai departe in lobuli care produc laptele in timpul alaptarii. Ductele conduc laptele spre un rezervor aflat sub mamelon. Chistul apare atunci cand tesutul conjunctiv blocheaza ductele, determinand dilatarea si umplerea lor cu lichid.

Exista si microchisturi, care nu se vor simti la palpare, ci vor fi diagnosticate doar in urma unei ecografii mamare sau a unei mamografii. Chisturile de dimensiuni foarte mari, numite macrochisturi, pot creste pana la 2-5 cm in diametru si pot provoca dureri si disconfort pacientei.

Tratament

Pentru chisturile mici, nedureroase si care nu ii produc femeii un disconfort, medicul va recomanda doar monitorizarea permanenta. Insa, daca avem de-a face cu un macrochist, medicul poate interveni printr-o procedura numita aspirarea pe ac fin, in care va indeparta lichidul din chist. Lichidul astfel extras din chist poate fi trimis la laborator pentru o analiza. Din nefericire, exista posibilitatea ca chistul sa se umple din nou cu lichid, iar procedura sa fie repetata la un anumit interval de timp.