Sa citesti o piesa de William Shakespeare nu este usoara, scrierile sale sunt pline de cuvinte inalte, personaje misterioase si detalii in care te poti pierde, dar cu toata dificultatea, sunt unele dintre cele mai faimoase povesti scrise vreodata.

Poate ca nu traim intr-o lume precum Romeo si Julieta, dar ne putem conecta cu nevoia lor de a se dezvalui, de a se regasi si de a fi iubiti, sau de dorinta lui Macbeth de a deveni un om puternic si important si de strategia manipulativa care sotia lui a facut sa-l aduca pe tron, ceea ce pare a fi ceva ce ar putea face un CEO puternic astazi (House of Cards, de exemplu, are propria Lady Macbeth cu Claire Underwood).

Shakespeare este Shakespeare si nu trebuie actualizat sau modificat, dar este intotdeauna interesant de vazut ce fac cei mai buni scriitori si regizori cu povestile lor, cum le interpreteaza si ajuta din ce in ce mai multi oameni sa le descopere. Tragedia lui Macbeth, de Joel Coen, este una dintre cele mai recente adaptari (si una dintre cele mai impresionante vizual), si se alatura unei liste de titluri grozave, cu mari actori si regizori legendari care au fost marcati de cuvintele scriitorului britanic.

Tragedia lui Macbeth, 2021

Denzel Washington si Frances Macdormand joaca rolul lui Macbeth si a sotiei sale in acest film Joel Coen pentru Apple TV+. Este un proiect alb-negru plin de simbolism si personaje clasice, care face o analogie cu ceea ce se intampla atunci cand setea de putere este singurul lucru care ne misca. Printre momentele principale ale acestei versiuni se numara interpretarea lui Kathryn Hunter, cu care Coen le-a dat o intorsatura diferita si foarte interesanta celor trei vrajitoare care joaca un rol cheie in aceasta poveste.

Regele Lear (Serial), 2018

Anthony Hopkins, Florence Pugh (si da, acesta este unul dintre proiectele lor de top), Emily Watson si Emma Thompson joaca in aceasta miniserie plasata intr-un cadru modern, in care regele unui regat aflat in razboi anunta ca este pe cale sa abdice, conducand fiicele lui calculatoare si perfide sa caute puterea, fortandu-l sa nu aiba incredere in singura fiica care isi vede cu adevarat interesele si ar putea guverna cu dreptate.

Romeo si Julieta, 1996

Baz Luhrmann se afla in spatele acestui clasic anilor ’90 care a transformat povestea de dragoste a lui Romeo si Julieta intr-un vis de culoare si stil neon. Leonardo DiCaprio si Claire Danes sunt indragostitii tragici, care trebuie sa mearga impotriva dorintelor familiilor lor (cearte) pentru a fi impreuna, ajungand chiar sa isi sacrifice viata pentru a arata ceea ce simt. Ceea ce s-a remarcat cel mai mult in aceasta versiune au fost costumele incredibile, decorurile, fotografia si a avea un idol adolescent in rolul eroului romantic al lui Shakespeare (care este si unul dintre personajele sale cel mai bine imbracate).

Hamlet, 1996

Inainte de a adapta romanele Agatha Christie, Kenneth Branagh a trecut prin operele lui Shakespeare. Hamlet este una dintre cele mai bune adaptari de acolo, deoarece Branagh s-a indepartat de traditional pentru a crea un decor mai modern si o fantezie vizuala plina de culoare care a reusit sa pastreze esenta si tema intunecata si razbunata a povestii originale, in aceea ca un frustrat. printul trebuie sa faca tot posibilul pentru a razbuna moartea tatalui sau.

Furtuna, 2010

Julie Taymor si-a creat versiunea The Tempest cu o inclinatie de gen, unde a transformat unul dintre personajele principale intr-o femeie, astfel incat sa poata fi interpretata de marea Helen Mirren. Aceasta versiune are elemente de drama si fantezie si urmareste o femeie nobila care este exilata impreuna cu fiica ei pe o insula indepartata (dupa ce fratele ei i-a uzurpat tronul), unde cei doi intalnesc in cele din urma un print care poate detine cheia succesului lor. ce au pierdut.

Coriolanus, 2011

Gerard Butler si Ralph Fiennes sunt protagonistii acestei versiuni a clasicului. Aceasta este povestea unui erou alungat (un soldat puternic care era urat de popor) din Roma, care trebuie sa creeze o alianta cu unul dintre cei mai mari dusmani ai sai pentru a se razbuna pe orasul care l-a respins si pe politicienii corupti care l-au condus la moarte.exil.

Mult zgomot pentru nimic, 1993

Este un fel de comedie romantica, cu Kenneth Branagh, Emma Thompson, Keanu Reeves si Kate Beckinsale. Aceasta este povestea lui Hero si Claudio, doi tineri care, in timp ce sunt pe cale sa se casatoreasca, decid sa puna in miscare un plan pentru ca si Benedick si Beatrice, care sunt dusmani si nu inceteaza sa lupte, sa se casatoreasca si ei.

Statia unsprezece, 2021

Ok, nu este vorba despre Shakespeare, mai degraba se bazeaza pe romanul lui Emily St. John, dar Station Eleven urmareste o caravana de actori, intr-un viitor post-apocaliptic, care calatoresc prin lume punand diferite piese, inclusiv ale lui Shakespeare. Serialul este pura perfectiune si are o scena incredibila in care este jucat Hamlet, ca o modalitate de a scoate la lumina rani vechi, de a gasi raspunsuri si de a incepe sa se vindece.