Pentru ca unele remedii, precum gelul de aloe sau uleiurile esentiale, sa fie mai eficiente in tratarea varicelor, este recomandat sa le aplicam noaptea, pentru ca acestea sa actioneze in timp ce dormim.

Varicele sunt una dintre cele mai frecvente probleme circulatorii.  Afecteaza in principal femeile, desi multi barbati sufera si ea. Tratarea venelor varicoase devine astfel o preocupare comuna. Si este benefic sa o faci devreme.

Ce sunt venele varicoase?

In linii mari, varicele sunt dilatari ale venelor care impiedica circulatia corecta a sangelui, ceea ce produce bulgari care pot fi vazute cu ochiul liber. Conform Manualului MSD „varicele tipice nu produc simptome, dar pot genera o senzatie de plenitudine, presiune si durere sau hiperestezie la nivelul picioarelor”.

Desi se spune adesea ca originea sa este in functionarea defectuoasa a sistemului circulator, nu trebuie neaparat sa fie.

Printre factorii de risc care le pot declansa se numara: obezitatea, un stil de viata sedentar, starea in picioare pentru o perioada lunga de timp sau in aceeasi pozitie, utilizarea de contraceptive, antecedentele familiale, fumatul, hipertensiunea arteriala, colesterolul crescut sau problemele de tromboza.

Este foarte important sa acordati atentie primelor manifestari ale acestei probleme, pentru a-i oferi un tratament adecvat si pentru a mentine o buna calitate a vietii. Desigur, este, de asemenea, important sa pastrati obiceiurile bune. In acest moment, dieta si activitatea fizica joaca un rol fundamental.

Este esential sa faceti exercitii regulate pentru a promova o buna circulatie, a preveni umflarea si retinerea de lichide, precum si senzatia de greutate. Pentru a va face o idee, iata un exercitiu simplu.

Trateaza venele varicoase cu remedii naturiste

In ceea ce priveste tratamentul varicelor, Manualul MSD indica faptul ca obiectivul sau este „ameliorarea simptomelor, imbunatatirea aspectului piciorului si, la unii pacienti, prevenirea complicatiilor. Tratamentul consta in ciorapi compresivi si ingrijirea ranilor dupa cum este necesar.”

La randul lor, expertii Clinicii Mayo reafirma importanta mentinerii unor bune obiceiuri de viata, precum si a unor ingrijiri zilnice, cum ar fi:

  • Fa exercitii.
  • Slabiti (daca sunteti supraponderal).
  • Evitati sa purtati imbracaminte stramta.
  • Ridicati picioarele cateva minute (fie ca petreceti multe ore in picioare sau in aceeasi pozitie de odihna).
  • Consumati multa apa pe tot parcursul zilei.

La randul ei, intelepciunea populara indica faptul ca exista unele remedii care ar putea ajuta la tratarea venelor varicoase sau, mai bine spus, la atenuarea disconfortului pe care acestea il pot provoca zilnic. Sa le vedem mai jos.

1. Usturoi

Se spune ca usturoiul este un aliment care poate contribui la sanatatea cardiovasculara. Prin urmare, multi oameni nu au ezitat sa-l includa in alimentatie in mod regulat. Exista chiar si cei care consuma un catel de usturoi pe stomacul gol pentru a profita de aportul nutritional al acestuia.

Pentru a imbunatati circulatia si a ameliora astfel disconfortul cauzat de varice, poti consuma usturoi pe stomacul gol sau include o capsula de usturoi pudra intr-o masa principala. Se poate prepara si un ceai de usturoi.

Amintiti-va sa va consultati cu medicul dumneavoastra care ar putea fi cea mai buna modalitate (pentru dumneavoastra) de a profita de usturoi si sa urmati recomandarile acestuia pentru a putea aprecia rezultatele.

2. Aloe vera

Aloe vera sau aloe vera este o planta cu diverse proprietati medicinale. Prin urmare, nu este de mirare ca a fost folosit si ca remediu pentru tratarea venelor varicoase.

Concret, cataplasme au fost preparate cu gelul plantei, pentru a se aplica pe zonele dureroase, cu scopul de a ameliora disconfortul si, in acelasi timp, de a oferi un plus de hidratare si nutritie pielii.

3. Otet de mere

Daca varianta cu aloe vera nu va atrage, atunci puteti incerca otetul de mere. Cu acest lichid se pot prepara si comprese pentru a calma picioarele dupa o zi lunga. De mentionat ca acest lucru se face doar daca nu suferiti de nicio afectiune a pielii (dermatita, psoriazis etc.), deoarece ar putea fi contraproductiv.

Dupa aplicarea compreselor (aloe sau otet de mere) poti efectua un masaj usor (fara a exercita prea multa presiune) pentru a stimula circulatia sangelui si a obtine o mai mare usurare.

4. Unguent cu otet, morcov si aloe

Un unguent facut cu putina aloe vera, otet de mere si morcov ar putea fi o alta optiune pentru tratarea varicelor. Pentru a o prepara, pune toate ingredientele intr-un robot de bucatarie sau blender. Apoi se zdrobesc pana obtinem o crema mai mult sau mai putin groasa. In final, acest unguent se aplica pe varice si se lasa sa actioneze cateva minute. Cand il indepartati, cel mai bine este sa clatiti cu apa calda.

5. Bai de imersie pentru tratarea varicelor

Acesta este un remediu foarte simplu care poate fi facut in fiecare zi. In plus,  poate fi de mare ajutor pentru picioare, datorita faptului ca in final se vor simti odihniti, relaxati, proaspeti si chiar dezumflati, daca este cazul.

Baile de imersie se fac intr-o galeata sau o cada cu apa, sare de mare si o cana de infuzie de musetel si galbenele. Picioarele sunt scufundate timp de douazeci de minute in timp ce sunt usor masate.

6. Pomada de argila verde

Acest remediu consta in prepararea unei paste de argila verde amestecata cu putina apa. Desigur, nu trebuie folosita multa apa, deoarece altfel consistenta unguentului nu va fi adecvata.

Odata gata, se aplica pe zonele afectate, de preferinta noaptea , lasandu-l sa se usuce. Ulterior, spala totul cu putina apa calda si sapun neutru.

7. Solutie din frunze de musetel si galbenele

Acesta este un remediu care necesita putin mai multa pregatire. Cu toate acestea, merita. Consta in fierberea a doi litri de apa si adaugarea unui pumn de musetel si unul de galbenele.

Aceasta solutie se lasa sa stea cinci minute si apoi se aplica prin scufundarea picioarelor intr-o cada sau o galeata.

8. Chili

Se spune ca picantul sau chili-ul are proprietati care ajuta la decongestionarea venelor si provoaca o mai buna circulatie a sangelui. Pentru a profita de beneficiile sale, poate fi consumat cu moderatie, ca parte a unei diete echilibrate.

9. Ceai din coaja de castane

Acest remediu consta in a face o infuzie, la fierbere timp de aproximativ zece minute, 50 de grame de coaja de castan de cal intr-un litru de apa. Dupa acest timp, trebuie sa strecurati ceaiul si sa il beti imediat.

10. Uleiuri esentiale

Unele uleiuri esentiale sunt foarte bune pentru masaj si, de asemenea, promoveaza usurarea si maximizeaza senzatia de bine. Cel mai bine este sa incepeti prin a le aplica pe picioare si glezne si sa mergeti treptat pana la coapse, folosind miscari blande, circulare.

Acestea ar trebui facute in principal noaptea, astfel incat proprietatile uleiurilor esentiale sa actioneze in timp ce dormi.

11. Afine in dieta ta pentru a trata vene varicoase

Dieta este o alta modalitate foarte eficienta de a preveni aparitia venelor varicoase precum si de a imbunatati calitatea vietii si de a reduce posibilele complicatii. Iar afinele sunt, in acest caz, fructul ideal.

Antocianinele sunt pigmentii care le confera culoarea inchisa caracteristica. Si unele studii au aratat ca acestea au proprietati antiinflamatorii, antioxidante si protectoare ale vaselor de sange si capilarelor. Pentru toate aceste functii se poate recomanda consumul acestuia, precum si cel de struguri negri, avocado si ghimbir.

Alege unul dintre aceste remedii pentru a ajuta la tratarea venelor varicoase

Dupa cum ati vazut, exista multe modalitati de a obtine ameliorarea in cazul varicelor. Consultati-va medicul care ar putea fi cel mai potrivit pentru dvs. si urmati recomandarile acestuia pentru a incepe sa va simtiti mai bine in fiecare zi.