Te-ai intrebat vreodata ce se afla in cosmetice? De ce sunt unele creme scumpe, in timp ce altele, cu acelasi efect sunt de cateva ori mai ieftine? Ce se ascunde in spatele denumirilor latine ale ingredientelor si cum afecteaza acestea pielea? Toate acestea vor fi discutate in acest articol.
Invata sa citesti eticheta

Conform regulilor de etichetare, compozitia oricarui produs cosmetic trebuie sa fie pe deplin indicata pe ambalaj (in romana sau engleza), iar toate componentele sunt enumerate in ordine descrescatoare. Apa este aproape intotdeauna printre primele ingrediente, deoarece ea formeaza baza pentru aproximativ 70-80%, iar la sfarsitul listei vom vedea conservanti si arome. Acesta este, dupa cum se spune, in cel mai bun caz. In cremele nu prea de inalta calitate, ingredientele active – vitamine si extracte, pot fi pe ultimul loc. Acest lucru sugereaza ca se regasesc intr-o cantitate minima (mai putin de 1%). Deci, se dovedeste ca, in medie, o crema este formata din 80-90% din baza – gel (mai putin uleios) si grasime emulsie etc. La acesta se adauga 10-15% ingrediente active si 3-5% conservanti si parfumuri.
Care este baza

Crema, ca orice produs cosmetic, trebuie sa indeplineasca o serie de functii. Pentru ca substantele active incluse in compozitie sa functioneze si, in acelasi timp, sa nu interfereze cu reactiile fiziologice ale epidermei, acestea trebuie inevitabil amestecate cu o baza – un fel de conductor care le ajuta sa fie absorbite si sa ajunga. locul impactului efectiv. Baza poate fi gel sau emulsie. Emulsia este un amestec dintr-o faza apoasa, grasa si un emulgator. Baza de gel este apa si un agent de ingrosare. Cremele pe baza de gel, dupa cum ati putea ghici, sunt concepute pentru tenul gras, deoarece. nu va contine exces de grasime. A doua varianta de creme va contine proportii diferite de grasimi pentru tipurile de ten uscat, mixt sau gras.
Deci, compozitia oricarei creme consta din 4 componente principale: baza (emulsie sau gel), aditivi tehnologici (de exemplu, stabilizatori de emulsie), ingrediente active (efectul cremei asupra pielii depinde de acestea) si conservanti (deci ca crema sa nu se deterioreze timp de 3 ani de la producerea ei). Pentru a afla ce ingrediente alcatuiesc baza, acordam atentie primelor 3 componente, iar daca lista este foarte lunga, atunci ne uitam undeva pana pe pozitia a 7-a a listei. Dupa cum am aflat deja, apa este pe primul loc – totul este clar aici, iar apoi componentele care sunt greu de pronuntat pentru o persoana obisnuita pot merge (cateva randuri de mai jos, puteti sari in siguranta): propilenglicol (propilena) Glicol, laurilsulfat de sodiu sau lauril sulfat de sodiu (Sodium Laureth Sulfate sau Sodium Lauryl Sulfate), parafina lichida sau obisnuita (Paraffin sau Paraffinum Liquidum).
Substantele enumerate greu de citit sunt extrase din ulei! Daca aveti in maini un produs cosmetic, a carui baza (primele ingrediente de pe lista) sunt astfel de componente – returnati-l inapoi la raftul magazinului, acum exista suficiente alternative de origine vegetala la preturi destul de rezonabile.
In produsele cosmetice de inalta calitate, baza sunt componentele vegetale, cum ar fi: fosfolipide, hidrooxipoliguar, acid stearic, alcool stearilic, alcool cetilic. Producatorii de produse cosmetice pot lua ca baza uleiuri naturale vegetale (jojoba, avocado, caise) sau uleiuri minerale (vaselina, parafina sau ulei mineral). Totul depinde de categoria de pret din care face parte produsul.
Cele mai valoroase – substante active!
Cumparam produse cosmetice pentru componente biologic active care afecteaza procesele biochimice intracelulare in diferite straturi ale pielii, o hranesc si o protejeaza de factorii daunatori. Aceste substante naturale sunt prezente atat in produsele cosmetice scumpe, cat si in cele ieftine, diferenta este in ce loc se afla pe lista de ingrediente si care este procentul lor (ne amintim – cu cat mai aproape de final, cu atat este mai putina cantitate de substanta in produsul cosmetic). Ca parte a produselor cosmetice de inalta calitate, pot fi utilizate diverse vitamine, ceramide vegetale si sfingolipide, diverse extracte si extracte din plante colectate pe plantatii si in zone salbatice de cultura ecologica controlata, precum in linia de produse cosmetice MUEHLE ORGANIC.
Conservanti

Desigur, aproape niciunul, chiar si cel mai scump produs, nu este complet fara adaugarea de conservanti. Dar chiar si aici puteti gasi o diferenta uriasa in calitatea acestor aditivi. Pe multe etichete de produse cosmetice, puteti vedea METIL-, PROPIL-, BUTIL-SI ETIL-PARABENI – stabilizatori-conservanti sintetici. Nu numai conservantii sintetici, ci si conservantii pe baza de plante pot prelungi durata de viata a produselor cosmetice.
Speram ca aceste informatii te vor ajuta sa navighezi in gama larga de produse cosmetice si sa inveti cum sa alegi cele mai naturale si mai utile produse pentru tine.