Aceste filme de filosofat au doua calitati: te vor face sa te gandesti la diferite intrebari ale realitatii umane si, pe de alta parte, le poti gasi pe Netflix si Amazon Prime.
Anterior ti-am prezentat 15 filme pe care ar trebui sa le vezi pentru a te simti cel mai cult dintre prietenii tai, asa ca reluam unele dintre ele si crestem altele in aceasta lista al caror obiectiv este sa iasa din titlurile traditionale, sa te distrezi in fata a ecranului si, din pas, treceti in revista cateva dintre cursurile dvs. de filozofie (ar fi bine sa va curatati de praf cartile si caietele).
Existenta, viata, moartea si identitatea oamenilor sunt doar cateva elemente si concepte care sunt abordate in urmatoarele titluri. Ia nota si organizeaza un maraton.
The Arrival (2016)
Platforma: Netflix.
Regizor: Denis Villeneuve.
A filozofa: „Daca ai putea sa-ti vezi toata viata de la inceput pana la sfarsit, ai schimba ceva?”, este ceea ce considera protagonistul spre finalul filmului, intr-una dintre cele mai bune „intorsaturi de surub” din cinema. Timpul si importanta comunicarii sunt axele centrale ale acestei bijuterii. Daca esti in cautarea unui film de tip Ziua Independentei, acest titlu nu este pentru tine.
Arborele vietii (2011)
Platforma: Amazon Prime.
Regizor: Terrence Malick.
A filozofa: viata si moartea, precum si motivul existentei umane sunt punctele culminante ale acestei odisee vizuale in care Malick pleaca de la un simbol evreiesc pentru a construi o poveste pe care unii o vor iubi, iar altii o vor ura. Este complex, dar merita din plin.
Memento (2000)
Platforma: Amazon Prime.
Regizor: Christopher Nolan.
A filozofa: perceptia propriei noastre identitati este abordata in acest thriller psihologic cu referiri la gandurile lui Nietzsche. Memoria cuiva ramane intacta daca amintirile lui se schimba? Are o persoana fara memorie o identitate? Amintirile ne construiesc identitatea si existenta?
Gravity (2013)
Platforma: Netflix.
Regizor: Alfonso Cuaron.
Pentru a filozofa: multi ar putea crede ca acest film cu Cuaron este mai mult o sarbatoare vizuala decat un vehicul pentru a reflecta la ceva, totusi, trebuie sa fim atenti la personajul Sandrei Bullock si la „renasterea” ei ca femeie noua. Luati aceasta premisa pentru a o vedea cu alti ochi.
Snowpiercer (2013)
Platforma: Amazon Prime.
Regizor: Bong Joon Ho.
Pentru a filozofa: bazat pe romanul grafic Le Transperceneige, filmul pune pe masa ca „cine controleaza masina, controleaza lumea”. Istoria si politica sunt prezente pe tot parcursul filmului (unde este prezenta si lupta de clasa), demonstrand ca distributia bogatiei se datoreaza unei constructii impuse.
Contact (1997)
Platforma: Amazon Prime.
Regia: Robert Zemeckis.
A filozofa: reflectia metafizica este punctul de plecare al filmului, care abordeaza elemente precum comunicarea si credinta. Pe langa ridicarea vietii extraterestre ca o oglinda si reflectare a vietii umane.
Sursa vietii (2006)
Platforma: Amazon Prime.
Regia: Darren Aronofsky.
A filozofa: viata, moartea, credinta, nemurirea, speranta si iubirea sunt banchetul puternic al acestui film complex, dar, in acelasi timp, de o mare frumusete vizuala. Unii il vor iubi si altii il vor uri.
Anihilarea (2018)
Platforma: Netflix.
Regia: Alex Garland.
A filozofa: nemurirea este abordata si in acest film Science Fiction care pune pe masa si diferite intrebari teologice despre un Dumnezeu explorator, perfectiunea lui si inceputul omului.
The Matrix (1999)
Platforma: Amazon Prime.
Regizori: Lana si Lily Wachowski.
A filozofa: cu siguranta iti amintesti din cursurile tale de faimosul Mit al Pesterii lui Platon. Ei bine, in The Matrix are cea mai cinematografica forma. In ea, filosoful sugereaza existenta a doua lumi: una care este perceputa prin simturi si alta la care se ajunge prin ratiune.
Fantastic Mr. Fox (2009)
Platforma: Amazon Prime.
Regizor: Wes Anderson.
A filozofa: importanta imbratisarii diferentelor noastre este prezenta in aceasta fabula vizuala bazata pe povestea lui Roald Dahl. O constanta in cinematografia lui Anderson sunt protagonistii invinsi, dar iscusiti si aici sunt si ei prezenti. Poate te lasi purtat de frumusetea vizuala a acestei bijuterii si asta e in regula.
Brazilia (1985)
Platforma: Amazon Prime.
Regizor: Terry Gilliam.
Pentru a filozofa: referirile la 1984, opera lui George Orwell, sunt mai mult decat evidente in acest film Science Fiction. Cu toate acestea, acea linie dintre realitatea gri si o lume perfecta, dar ireala, ne va conduce, de asemenea, sa reflectam asupra altor scriitori si filozofi precum Franz Kafka sau Aldous Huxley.
BladeRunner (1982)
Platforma: Netflix.
Regizor: Ridley Scott.
A filozofa: inchidem aceasta lista de filme pentru a filozofa cu o bijuterie. Ce face fiinta umana? O fiinta creata artificial poate fi comparata cu un om, chiar daca reuseste sa dezvolte emotii si sentimente? Filmul lui Scott este plin de inclinatii catre filozofie, precum si de elemente existentialiste si umaniste.