Regiunea Europei Centrale si de Est nu reprezinta pentru intreaga Europa ceea ce creditele subprime reprezinta pentru Statele Unite, arata analistii de la Erste Group.

‘Lichidarile masive (de depozite) ar fi trebuit sa fi atins deja punctul maxim, dar pietele raman volatile; ar putea interveni derapaje intr-un interval relativ amplu. Nivelul scazut al gradului de indatorare determina o expunere redusa la criza in zona ECE. Se mentin diferentele fata de pietele occidentale in ce priveste potentialul de crestere. Investitorii analizeaza calitatea bilanturilor, raman in sectoare defensive, prefera Austria, Republica Ceha, Polonia’, potrivit analizei remise, vineri, AGERPRES, de Erste Group.

Pe masura ce criza a continuat in 2008, piata a cautat, daca nu un punct de cotitura, macar un punct de minim, arata analistii. Acestia afirma ca fluxurile de lichiditati si indicatorii privind volumele de tranzactionare pe bursele de valori indica faptul ca lichidarile masive de depozite ar fi trebuit sa fi atins punctul maxim, considera analistii.

‘Credem ca pietele au ajuns la un punct de acalmie, dar vor ramane volatile. In ciuda reducerii volatilitatii, aceasta se mentine la niveluri extrem de ridicate si preconizam ca, pentru un timp, vor exista in general derapaje pe piete. Totusi, derapajele ar putea aparea intr-un interval relativ amplu’, afirma Henning Esskuchen, director de cercetare pentru pietele de capital din ECE la Erste Group.

Acesta arata ca avertismentele privind profiturile, stirile despre falimente si refinantari ar putea alimenta volatilitatea. Insa, in aceeasi masura, acesta considera ca interventia guvernelor prin pachetele de sprijin oferite cu o rapiditate fara precedent va asigura, in final, o oarecare liniste pe piete, evitand astfel lichidarile cauzate de panica.

Conform analistilor Erste Group, exista riscuri, iar cresterea din ECE va incetini cu siguranta in 2009. Cu toate acestea, se subliniaza faptul ca regiunea ECE nu reprezinta pentru Europa ceea ce creditele subprime reprezinta pentru SUA. Chiar daca regiunea nu este atat de omogena precum o considera unii, aceasta este caracterizata de un grad scazut de indatorare (in ciuda unei puternice cresteri a creditelor) si, prin urmare, expunerea la orice fel de criza determinata de lichidari ar trebui sa fie mai redusa.

Analistii Erste Group estimeaza ca diferentele fata de pietele occidentale in ce priveste potentialul de crestere se vor mentine, iar economiile precum cea a Romaniei (unde exporturile contribuie doar cu 25 la suta la PIB) ar trebui sa se comporte bine in privinta cererii interne. Pentru moment, valutele raman un punct slab, dar pe de alta parte se intrezareste posibilitatea unor surprize pozitive pe toate pietele.